Republica Moldova poate și trebuie să devină un furnizor de stabilitate. Din cauza armatei mici, nu putem deveni furnizor de securitate, însă asigurarea stabilității este la fel de importantă. Despre asta a vorbit unul dintre liderii Partidului „Mișcarea Respect Moldova”, Marian Lupu, în emisiunea „7 zile” de la postul TV „Cinema1”.
„Înțeleg că sună frumos și pretențios, însă nu și realist. Noi prin definiție nu putem fi un furnizor de securitate, deoarece avem forțe armate foarte mici. Totuși, Republica Moldova poate deveni un furnizor de stabilitate – un element la fel de important, dar și realist”, a explicat Marian Lupu.
El a prezentat și „ingredientele” pentru asigurarea stabilității în condițiile Republicii Moldova – dezvoltare economică, locuri de muncă bine plătite, încrederea oamenilor de afaceri în sistemul fiscal și în justiție.
„Referitor la Armată, războiul din Ucraina ne-a arătat foarte clar că s-au schimbat atât tacticile de luptă, cât și tehnologiile. Astăzi, armatele nu se mai confruntă cu tancuri și artilerie – războiul a devenit înalt tehnologizat. Respectiv, și Forțele Armate ale Republicii Moldova trebuie să fie pregătite să utilizeze noile tehnologii. Noi trebuie să creștem în calitate, nu în cantitate. Tocmai de aceea, recenta decizie a Guvernului de a majora de la 6.000 la 8.000 contingentul de militari mi se pare neserioasă”, a precizat Marian Lupu.
Politicianul a mai spus că Partidul „Respect Moldova” pledează pentru o armată compactă, pe bază de contract, cu militari profesioniști, bine pregătiți, bine plătiți și bine echipați cu tehnologii moderne.